Louise Wentstraat 186
1018MS Amsterdam
Maa, Din en Don 8u - 17.30u (Woe 15.30 - 21u)
Zaterdag en Zondag gesloten
Boek online
en nl

Wetenschappelijk onderzoek naar chiropractie

Er bestaat een groeiende verscheidenheid aan onderzoeken die aantonen dat chiropractie een veilige, effectieve en medicijn vrije vorm van zorg is.

Client tevredenheid en chiropractie

De Medicare associatie heeft clienten verzocht aan te geven op een schaal van 1 tot 10 hoe tevreden zij waren met hun chiropractische zorg: 87 procent van de clienten gaf hun chiropractor een 8 of hoger. En 56 procent van deze clienten gaf hun chiropractor een 10.

Bron: Patiënten evaluaties van zorg met betrekking tot huisartsen en chiropractors. ACA Journal of Chiropractic – 1989.

Minder medicijngebruik en chirurgische ingrepen met chiropractie

Een onderzoek waarin cliënten chiropractische behandelingen ondergingen in een periode van 7 jaar. Het onderzoek liet zien dat deze cliënten aanzienlijk gezondere onderzoekresultaten hadden. Cliënten die chiropractische zorg ondergingen, toonden onder andere deze cijfers:

59% korter verblijf in ziekenhuis

60% minder ziekenhuisopnames

62% minder poliklinische ingrepen

85% minder medicijnkosten

Bron: Klinische gebruik- en kostenresultaten van Integrative Medicine Independent Physician Association: een aanvullende 3-jarige update Mei 2007 J Manipulative Physiol Ther. 2007 mei; 30 (4): 263-9.

Chiropractie meer effectief voor rugpijn dan medicijngebruik

Militairen met rugpjin hadden een aanzienlijk grotere kans op herstel wanneer zij een gecombineerde behandeling van chiropractie en reguliere zorg ondergingen, vergeleken met degene die alleen reguliere zorg ontvingen.

Bron: Goertz C, et al. Chiropractische manipulatieve therapie toevoegen aan standaard medische zorg voor patiënten met acute lage-rugpijn: resultaten van een pragmatisch willekeurige vergelijkende effectiviteitsstudie. Wervelkolom 2013; 38 (8): 627–634. doi: 10.1097/BRS.0b013e31827733e7.

Chiropractie is effectiever dan fysiotherapie en corticosteroïd-injectie voor disfunctie van het sacro-iliacale gewricht

Bevindingen van een Nederlands onderzoek liet zijn dat manuele therapie de voorkeur heeft voor het behandeling van uitstralingspijn in de benen die herleiden valt naar het sacro-iliacale gewricht. De success factor voor chiropractische manuele therapie was 72%, vergeleken met 20% voor fysiotherapie en 50% voor corticosteroïd-injecties.

Bron: Visser L, Woudenberg N, et al. Behandeling van het sacro-iliacale gewricht voor patiënten met pijn in de benen: een willekeurig gecontroleerd onderzoek. European Spine Journal 2013 [online]. doi: 10.1007/s00586-013-2833-2.

Chiropractie is veiliger en kostenefficiënter voor het behandelen van lage rugklachten

Het ministerie van gezondheid in Ontaria Canada financierde een metastudie naar de effectiviteit van chiropractie in vergelijking met conventionele westerse geneeskunde. Het rapport bewees overweldigend de werking, veiligheid, wetenschappelijke validiteit en kosteneffectiviteit van chiropractie voor de lage rugpijn.

Bron: De effectiviteit en kosteneffectiviteit van chiropractische behandeling van lage rugpijn (het Manga-rapport). Pran Manga and Associates (1993) – Universiteit van Ottawa, Canada.

Chiropractische zorg verbetert het risico op vallen bij oudere volwassenen

Valpartijen bij 65-plussers vertegenwoordigen 80% van aan verwonding gerelateerde ziekenhuisopnames. Dit is tevens de belangrijkste oorzaak van letselgerelateerde sterfgevallen bij ouderen. Een RCT-studie uitgevoerd bij een groep ouderen in Nieuw-Zeeland toonde aan dat chiropractische zorg belangrijke risicofactoren (sensorische en motorische functie) significant verbeterde. Het bleek ook een fysieke component van de kwaliteit van leven te verbeteren.

Bron: Holt, Kelly R et al, “Effectiviteit van chiropractische zorg om de sensomotorische functie te verbeteren die verband houdt met valrisico bij oudere mensen: een willekeurige gecontroleerde trial,” Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics.

Chiropractie effectiever dan ziekenhuisbehandeling voor lage rugpijn

Een studie gepubliceerd in het British Medical Journal toonde aan dat chiropractie effectiever is dan een normale poliklinische behandeling in het ziekenhuis voor mensen met chronische of ernstige rugpijn. De chiropractische behandeling omvatte geen gebruik van chirurgie of medicatie.

Bron: Lage rugpijn van mechanische oorsprong: willekeurige vergelijking van chiropractie en ziekenhuis poliklinische behandeling. Meade, TW et al British Medical Journal – 1990; 300: 1431-1437.